Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Internetowe serwisy informacyjne PKO Banku Polskiego wykorzystują pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, łączenia z innymi danymi posiadanymi przez Bank oraz zmiany ustawień plików cookies a także ich usuwania z przeglądarki internetowej, znajdują się w Polityce prywatności Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza potwierdzenie zapoznania się z powyższymi informacjami i zgodę na wykorzystywanie plików cookies w celach marketingowych.
Zadbaj o swój układ odpornościowy i przygotuj się na zimę!
Dlaczego warto dbać o odporność zimą
Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o swoją odporność, aby cieszyć się zdrowiem przez wiele lat? A może chcesz się dowiedzieć, co jeść na wzmocnienie organizmu? Prawidłowe działanie układu immunologicznego jest bardzo ważne, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem w okresie jesienno-zimowym.
Jedzenie, które wzmocni naszą odporność
Zastanawiasz się, co jeść na wzmocnienie organizmu? Dobieraj składniki tak, aby dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Oto ich lista wraz z najlepszymi źródłami:
- witamina D – w lecie wytwarzana jest w organizmie człowieka dzięki ekspozycji na promienie słoneczne, natomiast zimą możesz wybrać jej suplementację (po konsultacji ze swoim lekarzem)
- cynk – występuje np. w owocach morza, czerwonym mięsie, orzechach, fasoli, a także w produktach pełnoziarnistych
- selen – znajdziesz go w produktach takich jak: ryby, jajka, mięso, produkty zbożowe pełnoziarniste
- probiotyki – możesz je czerpać m.in. z jogurtów, kefirów i kiszonek.
Warto, żeby dieta wspomagająca odporność zawierała także m.in. miód, naturalne soki malinowe, czosnek oraz cebulę.
Jakie dodatkowe witaminy i minerały warto też przyjmować
Układ odpornościowy chroni organizm przed chorobami na trzech płaszczyznach: bariery fizycznej, czyli skóry i śluzówki, produkcji przeciwciał, a także odporności na poziomie komórkowym. Dieta na odporność powinna zawierać produkty bogate w poniższe minerały i witaminy:
- witaminy z grupy B (6, 12) i kwas foliowy – poprawiają odporność organizmu na poziomie komórkowym
- witamina C – jest najpowszechniejszym antyutleniaczem i przyczynia się do prawidłowego działania układu krążenia, immunologicznego i nerwowego
- witamina E – pełni szereg funkcji prewencyjnych, pobudzając układ odpornościowy do lepszego funkcjonowania.
Wszystkie powyższe minerały i witaminy są wykorzystywane do poprawy produkcji przeciwciał – białek, które pomagają w ochronie organizmu przed wirusami, bakteriami czy toksynami.
Co jeszcze wpływa na wzmocnienie odporności
Wiesz już, jakich minerałów i witamin potrzebuje Twój organizm. Jedzenie to jednak na nie wszystko. Bardzo ważny w procesie budowy odporności jest oczywiście aktywny tryb życia. 30-60 minut aktywności fizycznej dziennie powinno być wystarczające. Dieta na odporność połączona z ruchem pomoże zachować dobrą formę układu immunologicznego przez wiele lat.
Dlaczego warto dbać o układ immunologiczny
Kiedy wdrożysz do swojego życia dietę poprawiającą odporność i dowiesz się, co jeść na wzmocnienie organizmu, na pewno poczujesz się znacznie lepiej. O układ immunologiczny warto dbać choćby z tego względu, że ten chroni człowieka przed licznymi chorobami oraz zakażeniami wirusowymi. Sprawny układ odpornościowy to również większa szansa na szybsze zwalczenie ewentualnej choroby i jej łagodniejszy przebieg. Dieta na wzmocnienie odporności okazuje się kluczowa w okresach jesienno-zimowych – to wtedy najłatwiej zachorować.
Dbaj o zdrowie na wszystkich frontach
Nawet aktywny tryb życia i zdrowe żywienie nie dają Ci 100% pewności, że nie zachorujesz. Czasem z pozoru zwykła choroba może okazać się poważnym zagrożeniem dla Twojego organizmu. Nagłe i trudne w leczeniu schorzenia dotykają ludzi w każdym wieku. Warto dlatego pomyśleć o przyszłości i zadbać o swoje bezpieczeństwo już dziś. Jednym z dobrych rozwiązań jest zakup ubezpieczenia. Moje Życie 24 to zabezpieczenie dla Ciebie i Twoich bliskich.
Taka ochrona sprawi, że w trudnej sytuacji losowej otrzymasz niezbędne wsparcie finansowe. Dzięki temu zyskasz nie tylko poczucie komfortu w powrocie do zdrowia, ale także spokój ducha.
Źródła
- Witamina D – skutki jej niedoboru i nadmiaru oraz źródła pokarmowe, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62906,witamina-d
- Co jeść na odporność: 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność, Medycyna Praktyczna,
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc - Jak cynk i selen wpływa na układ odpornościowy?, leki.pl,
https://leki.pl/poradnik/wplyw-cynku-i-selenu-na-uklad-odpornosciowy/#selen - Odżywianie dla budowania odporności, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej,
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/ - Zimowy alfabet odporności, pacjent.gov.pl,
https://pacjent.gov.pl/aktualnosci/zimowy-alfabet-odpornosci - Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
https://apcz.umk.pl/HERB/article/viewFile/HERB.2016.002/23797