Polisa na życie bez wychodzenia z domu

•  PKO Bank Polski wraz z PKO Ubezpieczenia uruchomił zawieranie online umów ubezpieczenia na życie do kredytu i pożyczki hipotecznej.
  • Rozwiązanie wykorzystuje platformę Autenti – dzięki niemu klienci, którzy chcą załatwiać sprawy wyłącznie zdalnie, mogą zawrzeć umowę bez wizyty w oddziale czy kontaktu z kurierem.

polisa bez wychodzenia z domu

PKO Bank Polski wraz z PKO Ubezpieczenia uruchomił zdalne podpisywanie dokumentów na platformie Autenti. Dzięki temu rozwiązaniu klienci PKO mogą zawierać umowy ubezpieczenia na życie do posiadanego kredytu hipotecznego lub pożyczki hipotecznej całkowicie online.

Współpraca Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego z fintechem Autenti otwiera nowe możliwości zdalnego oferowania ubezpieczeń dostępnych dotychczas w oddziałach. To jeden z istotnych elementów cyfryzacji ubezpieczeń w PKO Banku Polskim.  – mówi Karolina Scacciatelli-Wyszyńska, dyrektor Departamentu Ubezpieczeń PKO Banku Polskiego

Nowe rozwiązanie ułatwi klientom zawieranie umów ubezpieczenia na życie do kredytu hipotecznego bez wychodzenia z domu – podkreśla Tomasz Mańko, członek zarządu PKO Ubezpieczenia

Do zapoznania się z ofertą ubezpieczenia na życie do kredytu hipotecznego, wystarczy rozmowa telefoniczna lub wideorozmowa. W jej trakcie klient otrzymuje na swoją skrzynkę e-mailową wszystkie niezbędne dokumenty oraz link do wniosku o ubezpieczenie na platformie Autenti. Na tej platformie – w kilku prostych krokach – podpisze umowę ubezpieczenia. Wszystko odbywa się online bez konieczności wizyty w placówce banku. Proces nie wymaga drukowania ani jednej kartki papieru. Doradcy Bankowości Hipotecznej PKO zyskali możliwość przygotowania oferty ubezpieczenia na życie i jej sfinalizowania w ramach zdalnej obsługi klienta.

Zespołowi PKO od samego początku naszej współpracy bliskie były idee cyfryzacji i filozofia paperless. Świetnie pracowało się nam z takimi ekspertami. Ale korzyści dla PKO, bo one będą niezaprzeczalne, to tylko jeden z rezultatów, jaki osiągną nasi partnerzy. Drugim, z naszej perspektywy jeszcze bardziej istotnym, będzie bez wątpienia zadowolenie klientów – z wygody, bezpieczeństwa czy szybkości działania PKO. Właśnie te elementy budować będą przewagę konkurencyjną i pozycję lidera. Cieszymy się, że będziemy mieli w tym swój udział. – mówi Tomasz Plata, wiceprezes zarządu Autenti

Autenti to polski fintech, który rozpoczął działalność w 2014 roku. Jednym z inwestorów spółki jest PKO Bank Polski. Autenti oferuje rozwiązania umożliwiające podpisywanie i autoryzowanie dowolnych dokumentów online, na każdym urządzeniu z dostępem do internetu. Platforma pełni rolę zaufanej strony trzeciej – gwarantuje autentyczność podpisanych dokumentów i zabezpiecza informacje w procesie podpisywania umowy.